Onafhankelijk EPD viewer voor iedereen beschikbaar dankzij samenwerking DZ & Vivia

04/10/2012

klant-3

Binnen het Deventer Ziekenhuis ontstond het idee om een applicatie te ontwikkelen waarmee dokters en verpleegkundigen eenvoudig zicht krijgen op de medische gegevens van de patiënt. Tot voor kort moest men diverse systemen benaderen om alle relevante informatie te vinden. Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft de directie alle dokters een iPad gegeven waarop met de applicatie OmniPad de belangrijkste medische gegevens in enkele klikken op te vragen zijn. Inmiddels is er ook een hardware onafhankelijke viewer ontwikkeld. Hiermee kan iedere geautoriseerde op een prettig werkbare wijze toegang hebben tot medische gegevens.

Collega-ziekenhuizen hebben al interesse getoond in de software. Zo is de software inmiddels bij het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg geïnstalleerd. Het Deventer Ziekenhuis verwacht meer implementaties van haar innovatieve oplossingen die ook als Web applicatie leverbaar is. Daarnaast verwacht zij ook een doorontwikkeling. Aangezien het Deventer Ziekenhuis primair gericht is op patiëntenzorg, zocht zij hiervoor een stabiele onafhankelijke kennispartner die de verantwoordelijkheid durfde aan te gaan voor deze ontwikkelingen. Deze samenwerkingspartner is gevonden in Vivia uit Enschede. Vivia heeft binnen de samenwerking bijvoorbeeld toegang tot de ontwikkelaars van het Deventer Ziekenhuis. Hierbij zijn de activiteiten van Vivia primair gericht op verkoop, implementatie, support en beheer voor zorginstellingen. Zowel de implementatie consultants als het Service Center van Vivia bereiden zich voor op de implementatie van deze EPD onafhankelijke viewer.

Ko Takema (Manager ICT-TD Deventer Ziekenhuis):
De verschillende viewers die we hebben ontwikkeld zijn zeer positief ervaren door huisartsen, medisch specialisten en onze verpleegkundigen. Voor velen is bijvoorbeeld visite lopen zoveel prettiger geworden, omdat je altijd alle gegevens in handen hebt. Ook het tonen van beelden op een tablet-computer vereenvoudigt de uitleg aan patiënten. Samen met Vivia willen we zorgprofessionals van andere zorginstellingen verrassen met deze mooie oplossing. Ons doel is de zorgverlener een zeer snel en overzichtelijk informatiesysteem te bieden voor inzage van het medisch dossier van onze patiënten.

Tjeerd Canrinus (Directeur van Vivia bv):
Binnen de ziekenhuizen is het snel en eenvoudig weergeven van een werkelijk geïntegreerd zicht op de medische gegevens van de patiënt veelal onmogelijk. Met de oplossing van het Deventer Ziekenhuis stellen we zorginstellingen in staat om tegen relatief lage investeringen dokters en verpleegkundigen werkelijk papierloos te laten werken. Hierbij is papierloos werken niet het hoofddoel, maar wel het resultaat van structurele vastlegging van medische gegevens. Waardoor cruciale gegevens altijd beschikbaar zijn; wat de kwaliteit van de patiëntenzorg nog meer verbetert.